Skip to main content

Niet alleen koper terugwinnen, maar kabelrecycling naar een hoger niveau tillen: dat is de missie van Green Recycling Company. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in Uden, waar Eric Diks zo’n 2 jaar geleden zijn ideeën uitbouwde samen met Jeroen Peters. Met hun kunststof blokken (de GRC-Block) streven ze ernaar de wereld een beetje duurzamer te maken.

Vaak wordt alleen het koper uit elektriciteitskabels gerecycled. Begrijpelijk, want wat kun je nou eigenlijk met de kunststof mantel die overblijft? Vaak wordt dit restproduct verbrand, wat zorgt voor een hoge CO² uitstoot. Green Recycling Company vond hiervoor een duurzame oplossing. Wat nou als je deze resten pvc verwerkt in grote legoblokken? Oftewel de GRC-Blocks.

Veel voordelen

De kunststof GRC-Block is een flexibel bouwsysteem van stapelbare blokken zonder gebruik te hoeven maken van cement of bevestigingsmateriaal. En dat is een stuk beter voor het milieu. “Waar momenteel 175 kilo aan CO² nodig is voor de productie van één betonblok, is er slechts 0,44 kilo CO² nodig voor de productie van één kunststof GRCBlock”, legt Peters ter vergelijking uit. “Andere voordelen zijn onder andere dat een kunststof blok een stuk lichter is, het gemakkelijker hanteerbaar en te verzetten is, duurzaam en 100 procent herbruikbaar is. Door de elastische werking van het materiaal is het veiliger en is er minder kans op het breken van het blok. En het is in gebruik gewoon vergelijkbaar met de betonnen blokken.” Peters is eigenaar van JPI Polymers in Heeswijk-Dinther.

Hij ontwikkelt de machine waarmee de blokken worden gemaakt. Deze staat in een fabriek in Bergen Op Zoom, waar hard wordt gewerkt aan de productiecapaciteit. “Op dit moment maken we alleen nog blokken op kleine schaal, maar we streven ernaar voor het einde van dit jaar zo’n dertig blokken per dag te kunnen produceren. Volgend jaar hopen we dit te verdubbelen.”

Gebruik

De GRC-Block wordt geproduceerd van pvc kabelmantelafval dat verwerkt is tot maalgoed. Maar voor wie is het bedoeld en waar kun je het nou eigenlijk voor gebruiken? “Het bouwblok is in verschillende situaties in te zetten”, vertelt algemeen directeur Eric Diks. “Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om er een keerwand en scheidingswand van te maken, of te plaatsen als aanrijdbeveiliging of wegafzetting. Maar denk ook aan opslagboxen, sleufsilo’s, zoutloodsen en industriehallen.” Als pvc afvalverwerker neemt Green Recycling Company ook pvc in van ander bedrijven. “We hebben klanten die naast klant ook onze leverancier zijn. Want ben je verwerker van koperkabels, strip jij ze voor de verdere verwerking maar weet je niet wat je met het overgebleven pvc afval aan moet? Dan kun je dit bij ons als maalgoed inleveren. Dat maakt het cirkeltje mooi rond!” Hij tipt: “Wanneer je als bedrijf gebruik maakt van het product, kun je dit in je CO² administratie meenemen. Een positieve bijdrage aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Subsidie

Ook de overheid gelooft in de ideeën van Green Recycling Company. Middels de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI) subsidie steunen zij het bedrijf. Diks: “Tot nu toe hebben we dankzij deze subsidie en eigen middelen ons project kunnen financieren. We zijn nu toe aan een volgende stap en zijn druk doende met het aantrekken van extern kapitaal om door te kunnen groeien.”

Ambities

De ambities van het bedrijf liggen hoog. “Naast de kunststof GRC-Blocks willen we uiteindelijk nog meer toepassingen ontwikkelen en op de markt brengen”, laat Peters weten. “Maar voor nu hopen we vooral een verandering teweeg te brengen in de kabelindustrie voor een belangrijk deel van de afvalstroom. Hiermee zorgen we voor een omvangrijke CO² besparing, beschermen we het milieu én stimuleren we het duurzaam omgaan met afvalstromen.”

Bron: Bedrijvig Maashorst